Archive for október, 2012

PostHeaderIcon Szakmaiatlanság…vagy mi?

 

A napokban keresett meg egy édesanya azzal, hogy az öt és fél éves kislányáról azt mondták az óvodában, hogy nem mehet iskolába, mert nem tudja mennyi 5-3., meg nem tud halmazokat alkotni kerekekből meg tudom is én micsodákból.

Amikor ilyet hallok,  a vérnyomásom fordított arányban emelkedik az illető óvónő szakmai tudatlanságával.

Kérem szépen! Egy óvodás gyereknek nem kell tudnia, hogy mennyi 5-3, mert életkori szinten még nem tart ott. Nem kell halmazokat alkotnia, mert életkori sajátossága szerint még erre képtelen. Mielőtt azonban megköveznének, elmondom, hogy a gyerekek többsége tudja ezt, csak nem úgy, ahogy azt tőle kérik. Nagyon is jól tudja, hogy a játékkonyhában a játéksüti elég lesz-e annyi gyereknek, ahányan játszanak, hogy az az autókerék egyforma, vagy különböző, hogy a kis gombot anya nem varrja fel a nagy helyére, hogy 3 tányért teszünk az asztalra, ha mindenki itthon van, és csak kettőt, ha apa sokáig dolgozik ma este. Hogy az almák közül melyik a kakukktojás, ha egyik kisebb, vagy más színű, mint a többi. Ennyi, és nem több. A lényeg a tapasztaláson van!!!! Az együtt munkálkodáson, az együttes élményeken….mert azt, hogy hányadik a sorban a sárga alma, csak akkor fogja tudni, ha kiválaszthatja, megmoshatja, megeheti, vagy megsütik közösen almáslepénynek. Amit legelőször megtanultunk a képzőben, az volt, hogy "minél több érzékszervet bekapcsolunk a tapasztalásba, annál jobban rögződik a gyerek számára, és beépítva azt, használni fogja később."

Az édesanyának azt mondta még az óvó néni, aki mellesleg, idézem: "nagyon kedves és aranyos", hogy tanítsa otthon a gyereket az anyuka, mert el kell dönteni december 31-ig, hogy mehet-e iskolába, vagy sem. Akkor számoljunk, mert mi felnőttek már korunktól fogva tudunk, és szabad is számolnunk:

Most októbert írunk. December vége még több, mint 2 hónap, ráadásul az iskolába kerülés ideje még onnantól nyolc hónap, tehát, majnem egy év múlva kerül a kislány az iskolapadba. Most akkor miről is beszélünk? A gyerek életében egy év óriási idő fejlődésre, érésre, gondoljuk csak meg, hogy születésétől kezdve egy éves koráig feláll és gagyog, van aki már valamilyen szinten beszél is!!! Ráadásul ezzel a  kislánnyal a világon semmi baj sincsen! Nyugalom tehát, kedves szülők, nyugalom! Semmi sincs veszve, csak gondoljanak saját ép, egészséges gyermekükre, arra, hogy jól ismerik őt, gondolják át, milyennek látják, s ha nem tud 5-3-at kivonni 5 évesen, akkor a hiba nem az ön gyerekében van.

Az alábbi címen olvasható egy neves szakember tollából mintegy igazolásképpen mindaz, amit fent leírtam magam is.

http://antalvali.com/hirek/hiba-nem-az-gyermekeben-van.html?evp=6#.UHr7qjuttG0.facebook

   

Partnerek
  • Baranyai méhészet A finomabbnál finomabb mézek lelőhelye, amit minden kis-, és nagymaci szeret…
  • FA-MÍVES KFT Egyedi-, gyermekbútorok és speciális fejlesztő bútorok, EURO profilos és hagyományos ablakok, erkélyajtók, biztonsági bejárati és belső betétes ajtók, nagyméretű kapuzatok, kiállítási installációk készítése.
  • FI-BU KOMPLEX Kft. Munka-, tűz-, és környezetvédelmi szolgáltatások a biztonságért, és a büntetések elkerüléséért.
  • Hanság Zsuzsi – Lakástextil és függönybolt Üzletünk több vásárlói réteg igényét szeretné kielégíteni, alapvető célkitűzéseink az évek során nem változtak: igényes árut kínálni kategóriájában kedvező áron, a lehető legszélesebb választékban, maximálisan kiszolgálva a vevők igényeit.
  • Manó Babaház Baba-, gyermek-, kismama ruházat. Babakocsik, hordozók, etetőszékek, járókák, autóülések. Játékok, baba-, és gyermekbútorok. Légzésfigyelő, és még sok minden más, amire gyermekének szüksége lehet.